Tehnologija

Mimoza: Sistem odbrane od nevremena

Red Beagle, udružen sa velikim sistemskim integratorom Informatikom i partnerom IGMAKO Smart Solutions, sastavili su rešenje koje pojednostavljuje i menja način na koji se Srpski meteorološki institut (SMI) brani od nevremena. Prevashodno radi zaštite useva u srpskim planinama, mreža je postavljena za povezivanje vremenskih radarskih sistema sa mrežom raketnih bacača koji ispaljuju protivgradne rakete.

Pre Mimoze, izazov sa kojim se suočio SMI bio je povezivanje sistema za komunikaciju. Zbog tog ograničenja, koordinacija i ispaljivanje protivgradnih projektila moralo je da se vrši ručno. Godinama su volonteri obučavani da ih gađaju sa stanica na vrhu brda – kada bi stiglo upozorenje da je primećen potencijalni oblak pun gromova, otrčali bi do raketnih stanica i bavili se njima.

Za povezivanje svih komunikacionih mreža potrebno je najmanje 20 Mbps veze za svaku od lansirnih stanica. To se nije moglo postići komercijalnim mobilnim mrežama iz bezbednosnih razloga i primene u realnom vremenu, pa je trebalo dizajnirati i izgraditi posebnu mrežu. U probnim fazama rešenja, korišćena je razna radio oprema od 5 GHz – a rezultati nisu bili zadovoljavajući ili dovoljni.

Sa pozitivnim kritikama o Mimoza proizvodima, Red Beagle i sistem integrator odlučili su da pokušaju. Rešenje je uključivalo čitav spektar portfolio Mimoza – point-to-point (PTP) i point-to-multipoint (PTMP). Backhaul Mimosa B5c, pristupne tačke A5c / A5k, klijentski radio C5c / C5k i mnoštvo nezavisnih antena premašili su očekivanja i prošli test.

Prosečna udaljenost veza kretala se od 10 do 15 km, a najudaljenija je bila 41 km. Iako je ciljani protok bio 20 Mbps, rešenje Mimoza je moglo da pruži mnogo veće brzine. Testiranje je vođeno u odvojenom području zapadne Srbije sa privremeno instaliranom testnom opremom. Ovde je precizno izmerena pokrivenost i signal za svaku lansirnu stanicu.

 

Rešenja za Mimozu imala su najbolju kombinaciju PTP i PTMP koji mogu postići veze na velikim udaljenostima i mogućnost rada u višem spektru od 5 GHz.

Igor Biga, Direktor Red Beagle

Sa instaliranim rešenjem za velike brzine, novi automatski sistem je lansiran početkom 2020. godine. Više ne zahteva ručni rad, sada će biti kontrolisan iz regionalnog radarskog centra, što je takođe efikasnije s obzirom na to da su lansirne stanice sada opremljene automatskim bacačima sa video kamerama.

Ideja je da svaka stanica bude povezana sa radarskim centrom, a nakon što se primeti oblak sa gromovima, sistem određuje sa koje pozicije bi mogao da bude najbolje pogođen. Stanici koja je najbolji kandidat pristupiće se iz centra, a uz navođenje iz fida HD video kamere, pokretač će biti prilagođen tako da pogodi oblak.

Uz ogroman uspeh takvog raspoređivanja, u partnerstvu sa Srpskim meteorološkim institutom, postoji plan za razmeštanje sličnog rešenja na području Fruške gore. Na planinama severne Srbije planirano je povezivanje 118 lansirnih stanica sa radarskim centrom pomoću radio-stanica Mimosa C5c, C5k i B5c.M